Van strip naar chip

De Nederlandse banken vervangen momenteel alle pinpassen met magneetstrip door vernieuwde pinpassen die voorzien zijn van een chip waarmee betaald kan worden. Pinnen via deze zogenaamde EMV-chip, naar de ontwikkelaars Europay, MasterCard en Visa, is door de combinatie van de chip en de pincode nog veiliger. De chip op de pinpas is moeilijker te kopiëren dan de magneetstrip. Dit verbetert de veiligheid van betalingen en reduceert de kans op fraude, zoals skimming. Om deze reden is Maestro® voorloper van deze nieuwe betaalwijze via de chip.

In Nederland hebben de meeste banken en uitgevende instanties hun kaarten met magneetstrip al voorzien van een chip. Eind 2011 dienen alle winkels klaar te zijn om de betalingen via de veiligere chip te laten verlopen. Wilt u hier meer over weten? Klik dan hier voor meer informatie.

Het enige dat voor gebruikers verandert, is de manier waarop wordt betaald. Waar zij gewend zijn de pinpas met magneetstrip door de betaalautomaat te schuiven, dient de pinpas met de chip nu in de betaalautomaat gestoken worden, voordat de pincode ingevoerd wordt.

Deze nieuwe betaalwijze is al op veel plekken in Europa uitgerold, waardoor er een uniforme betaalwijze ontstaat. In Nederland is BP de eerste retailketen die het nieuwe pinnen invoert. Heeft u nog geen chip op uw pinpas, dan ontvangt u in de nabije toekomst een nieuwe pinpas met chip van uw bank. Dit gebeurt in principe als de geldigheidsdatum van uw pinpas verstrijkt. U krijgt hierover vanzelf bericht van uw bank. Klik hier voor een filmpje over de implementatie van het nieuwe pinnen via de chip op de pinpas bij BP.

Wilt u meer weten over EMV-terminals, neem dan contact op met uw terminal provider.

Maestro